För vissa verksamheter – till exempel restauranger och livsmedelsbutiker – krävs att det finns fettavskiljare på utgående avloppsledning. Den ska tömmas vid behov, dock minst en gång per år.
Fettavskiljare
Vem behöver fettavskiljare
Här ett urval av verksamheter som kräver fettavskiljning:
- Restauranger, pizzerior och gatukök
- Caféer och catering
- Tillagningskök
- Mottagningskök, för minst 50 portioner mat
- Bageri och konditori
- Livsmedelsbutiker
- Fiskhandlare med beredning
- Slakterier, charkuterier och rökerier
Vid större industriell verksamhet bedöms behovet från fall till fall.
Särskilda regler gäller för mejerier, osttillverkning och fiskberedning.
Även vid andra verksamheter där rester av fett kan påverka avloppsnätet kan fettavskiljare krävas. Känner du dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss.
Varför behövs fettavskiljare?
Om fett släpps ut i avloppet kan det orsaka stora störningar när det klumpar ihop sig i ledningarna – både inom den egna fastigheten och längre ut i nätet.
När avloppsvattnet kommer ut i ledningsnätet sjunker temperaturen och det fett som finns i vattnet stelnar och fastnar på väggarna i avloppsledningarna. Dessa fettansamlingar kan byggas på över tid och till slut ge totala stopp. I olyckliga fall kan dessa stopp leda till översvämningar i källare eller till att orenat avloppsvatten rinner ut i närliggande vattendrag.
För att fettavskiljaren ska göra nytta är det viktigt att den har rätt mått och att den töms regelbundet.
Anmälan om installation av fettavskiljare
För verksamheter som kräver fettavskiljare är det fastighetsägaren som ansvarar för att det finns avskiljare och att den töms tillräckligt ofta. I samband med planeringen av installationen ska fastighetsägaren anmäla det till oss på Pireva.
Anmäl installation eller ändring av fettavskiljare
I anmälan ingår det att uppskatta behovet av tömning (minst en gång per år). Vi på Pireva kan då öppna ett tömningsabonnemang utifrån detta och tömning kan sedan ske regelbundet till dess att fastighetsägaren meddelar annat.
Tömning av fettavskiljaren
Fettavskiljaren ska tömmas vid behov (minst en gång per år). Pireva kan utföra denna tömning. Det vanligaste är att ni som företag har ett tömningsabonnemang hos oss där ni angett hur ofta ni vill ha fettavskiljaren tömd. Tömningen sker då regelbundet tills ni meddelar annat.
Hur fungerar en fettavskiljare?
Fettavskiljare ska vara tillverkad enligt en standard som heter SS-EN 1825-1.
Storlek, installation, drift och underhåll ska utföras enligt standard SS-EN 1825-2.
Fettavskiljare fungerar efter principen att fett är lättare än vatten. När vatten rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i slamavskiljaren medan fettet stiger och lägger sig på ytan i nästa fack.
Observera att fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot stora mängder fett. Det är därför inte är tillåtet att tömma frityrolja eller liknande i avloppet.
Frityrolja ska omhändertas i separat behållare. Antingen för vidare fettåtervinning eller genom att låta det stelna i plasthink som sedan kan lämnas med brännbart avfall.
Mer om fettavskiljare
Här kan du ta del av mer information som berör fettavskiljare: