Våra processer
Pireva levererar dricksvatten till drygt 90 procent av Piteås invånare, något färre är anslutna till det kommunala avloppsledningsnätet. Vatten är ett billigt livsmedel som bara kostar ett par öre per liter för konsumenten.
Tillverkning av vatten
Av råvatten från Piteälven och grundvattenbrunnar tillverkar Degerängets vattenverk och 7 mindre verk runt om i kommunen varje dygn 10 000 m3 dricksvatten. Dricksvattnet försörjer 38 500 Pitebor som är anslutna till vattenledningsnätet. Stora delar av det vatten som produceras går till företag och verksamheter som i sin tur nyttjar vattnet i tillverkningsprocesser till exempel vår massaindustri.
Beredning av vattnet
Då det saknas naturliga förutsättningar för att använda grundvatten i kommunens centrala områden, används vattnet i Svensbyfjärden som vattentäkt. Detta vatten innehåller humusämnen samt lera och jord och måste beredas innan det pumpas ut till konsumenterna. Vid de övriga vattenverken används grundvatten som efter enklare beredning uppfyller kraven på ett bra dricksvatten.
Distribution av vattnet
Från vattenverket pumpas vattnet ut i kommunens ledningsnät. För att klara belastningstoppar samt ha en vattenreserv finns fyra högreservoarer (vattentorn) i Jävre, Munksund, Malberget i Rosvik samt Grisberget i Piteå. Högreservoarer utjämnar också trycket i ledningarna. Avlägsna och högt belägna abonnenter får sitt vatten via nio tryckstegringsstationer som finns i Blåsmark, Böle, Lillpite, Norrfjärden, Pålmark, Lakafors, Stockbäcken, Strömbacka och Pitsund. Från mindre vattenverk i byarna pumpas vattnet direkt ut på ledningsnätet.
Rena och behandla avloppsvatten
Avloppsreningsverkens uppgift är att rena avloppsvattnet innan det släpps ut i naturen igen. I Piteå finns 17 avloppsreningsverk, samt en reningsanläggning för oljeförorenat vatten vid Haraholmens hamn. På ledningsnätet finns 106 avloppspumpstationer som hjälper till att pumpa avloppsvattnet till reningsverket. Sandholmens reningsverk i Hortlax är kommunens största avloppsreningsverk med 35 000 personer anslutna. Sandholmen tar även emot externt slam från mindre reningsverk och enskilda avloppsanläggningar. Här finns en också en biogasanläggning med gasmotor för el- och värmeproduktion.
Ett avloppsreningsverk är en mycket stor investering och innebär kostnader för alla. Det är viktigt att se sambandet mellan vad vi häller ut i avloppet och vad vi får tillbaka som förorenat slam eller förgiftat vatten i vattendragen.
Vad skall avloppsreningsverken rena?
Avloppsreningsverken är byggda för att ta emot avloppsvatten från toaletter, bad- och dusch, disk- och tvättmaskiner som innehåller organiskt material, fosfor och kväve. Huvuddelen av det organiska materialet och fosforn avskiljs i avloppsreningsverken. Reningen görs för att undvika syrebrist och övergödning i sjöar, vattendrag och hav.
Hur renas avloppsvattnet?
Det avloppsvatten som kommer från hushåll och mindre industrier leds via avloppsledningar och pumpstationer till något av kommunens avloppsreningsverk. Där renas det i de flesta fall i tre steg, mekaniskt, biologiskt och kemiskt. Årligen renas ca fem miljoner kubikmeter avloppsvatten.
Hur behandlas slammet?
Det slam som bildas vid reningen av avloppsvattnet stabiliseras och hygieniseras i en rötningsprocess. Vid rötningen bildas en brännbar gas som används för produktion av el och värme. Det rötade slammet används för tillverkning av anläggningsjord till grönytor.
VA-ledningsnät
Det totala ledningsnätet i Piteå kommun är ca 150 mil långt. Ledningsnätet omfattar ledningar för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten.
Vattenledningar
Dricksvattnet pumpas ut genom vattenledningar som leder dricksvattnet från vattenverket till konsumenterna. Vattenledningsnätets längd i Piteå är ca 67 mil.
Avloppsledningar
Det använda vattnet från hushållen leds via avloppsledningar till avloppsreningsverken. Avloppsledningsnätets längd i Piteå är ca 57 mil.
Dagvattenledningar
Dagvatten, regn- och smältvatten från gator, vägar, parkeringar och hustak, samt dräneringsvatten från husgrunder leds genom dagvattenledningar ut i närmaste dike och vattendrag. Dagvattenledningars längd i Piteå är cirka 27 mil.
Pumpstationer
106 pumpstationer har till uppgift att lyfta avloppsvattnet från lågpunkter för att vattnet så småningom ska nå fram till ett avloppsreningsverk. Pumpstationerna kontrolleras kontinuerligt av underhållsenhetens driftspersonal och övervakas via ett datorbaserat styr- och övervakningssystem. Om fel uppstår larmas jourhavande personal omedelbart.
Biogasanläggning
I anläggningen stabiliseras och hygieniseras det slam som bildas vid rening av avloppsvatten genom rötning. Producerad biogas utnyttjas för produktion av el- och värmeenergi via en gasmotor. En kombinerad gas/gasolpanna finns som reserv.
Elproduktionen från gasmotorn motsvarar ca 50% av elbehovet för maskinell utrustning vid reningsverket. Överskottsvärmen från gasmotorn täcker uppvärmningsbehovet för rötkammaren och bidrar till lokaluppvärmning, vilken baseras på värmepumpar. Den producerade elenergin täcker halva årsbehovet för avlopps-reningsverket, motsvarande energibehov för ca 40 egna hem.
Rötningsprocessen medför följande:
- Slammängden minskar med ca 40 % genom nedbrytning av organiskt material.
- Produktion av biogas (metangas) som kan användas för energiproduktion.
- Mindre lukt till omgivningen.
- Ett hygieniserat slam som lämpar sig som växtnäringsämne på jordbruksmark eller för tillverkning av anläggningsjord.