Avfall som inte går att återvinna kallar vi för deponiavfall. Det är ett färdigsorterat avfall som inte innehåller farligt avfall, brännbart avfall eller återvinningsbart material. Deponiavfall kan till exempel vara icke brännbara byggrester (såsom mineralull, gipsblandning, sanitetsporslin, vissa mineralkonstruktioner), vissa askor och olika branschtypiska verksamhetsavfall. Normalt sett är deponiavfallet en liten del av företagets totala avfallsmängd eftersom mycket går att materialåtervinna eller förbränna.
Sammansatt avfall som innehåller både deponiavfall och brännbara delar bör i mesta möjliga mån tas isär. Om man inte vill demontera avfallet själv kan vi ta emot det som osorterat avfall. Små mängder brännbart material kan få följa med i deponiavfallet. Bygg- och rivningsavfall får till exempel innehålla högst 10 volymprocent brännbart.
För mer homogena avfall (likadana rätt igenom) krävs istället en kemisk analys av så kallat TOC om det finns risk att andelen brännbart är för stor.
Vissa avfallsslag som laminat och liknande är mycket svåra att separera, de måste bedömas i sin helhet och klassas då som deponiavfall om andelen brännbart inte är för hög. Är innehållet av brännbart betydande så ska man i första hand överväga om det går att skicka till förbränning. Hör av dig till oss för konsultation om du är osäker eller har någon typ av svårbedömt avfall.
Deponiavfall kräver en skriftlig deklaration, en så kallad grundläggande karaktärisering. Det är en beskrivning av bla innehåll, ursprung och klassning av avfallet. Den ska upprättas av avfallsproducenten och granskas av oss som tar emot avfallet. Det bör vara klart i god tid före deponering för att undvika problem när lastbilen kommer till vågen.
Här hittar du blanketten för karaktärisering. Kontakta oss om det uppstår frågor när du ska fylla i den. Observera att kravet på deklaration bara gäller avfall som lämnas till deponering, inte avfall som lämnas till oss för sortering, förbränning eller återvinning.
Deponiskatt ingår i mottagningsavgiften. Enligt lagstiftningen ska en skatt på 725 kr/ton betalas för avfall som deponeras. Den kostnaden ingår i de mottagningsavgifter vi uppger här.
Farligt avfall, elektronik och batterier får inte blandas med deponiavfall utan ska alltid lämnas separat till oss för särskild behandling.
Vad händer sedan? Deponiavfallet läggs på vår modernt byggda deponi på Bredviksbergets avfallsanläggning. Den togs i drift 2009 och uppfyller nya, strängare miljökrav om till exempel bottentätning och topptätning.