Länk till Pireva startsida

”Learning by doing är den bästa utbildningen som finns”

Att serva Piteås avloppsnät – som till stor del är byggt på 1950- och 70-talet – är en samhällsavgörande men utmanande uppgift. För att stötta Pirevas rörläggare i sitt underhållsarbete finns Mattias Fjellborg med sin så kallade ”filmbuss”, som inspekterar avloppsledningar under jord med hjälp av filmkamera.

När ett oförklarligt stopp i ett avlopp inträffar i Piteå kommun kommer Mattias Fjellborg körande som på beställning. ”Filmbussen” är det interna namnet på hans rullande arbetsplats, och är i själva verket en inredd skåpbil. Arsenalen består av olika sorters robotiserade inspektionskameror på hjul som går att skicka ner i avloppsrören. I bussen finns också ett kontor med tre dataskärmar och en joystick som styr kameran under marknivå.

Mattias Fjellborg i sin filmbuss

– Jag brukar säga att det jag gör resulterar i skittråkiga filmer, i dubbel bemärkelse. Men likväl är det ett betydande och värdefullt hjälpmedel när vi ska försöka lokalisera läckor eller fel. Det gör att vi slipper gräva i blindo och gissa och istället kan precisera var vi ska börja leta och åtgärda felet, säger Mattias Fjellborg, som nu är inne på sitt andra år med filmbussen.

 

Mattias Fjellborg i filmbilen

Rötter en vanlig bov

Mattias spenderar alla sina dagar ute på fält, med bilen som sin främsta arbetsplats. De filmningar han gör hjälper Pireva att prioritera i det 150 mil långa ledningsnätet, och därmed också avgöra vilken arbetsmetod som är mest lämplig för att kunna utföra ett så effektivt arbete som möjligt. Mattias jobbar dagligen tätt ihop med Anton som kör spolbilen. 
– När vi väl är på plats så skickar jag ner kameran och Anton skickar ner spolningsutrustningen. Med hjälp av det jag ser på kameran kan jag lotsa Anton till rätt ställe med hjälp av intercom i våra hörselkåpor. 

 Mattias Fjellborg gör sig redo att skicka ned filmroboten

Ett vanligt problem i avloppssystem är att rötter letat sig ner i rören och måste slås bort. Rotskärning är en skonsam metod för att rensa rören. 
– Pilträd har rötter som gärna letar sig in i avloppen och man brukar säga att rotpaketet är lika stort som kronan, säger Mattias, som hittills aldrig varit med om att kameran fastnat så hårt i ett rör att den behövt grävas loss. Men det har varit bra nära.


Filmroboten

Samarbetar med arbetsledarna
Utöver akuta arbeten finns en att göra-lista med olika prioriteringar. Det handlar bland annat om att för- och efterbesikta nya VA-områden. Mattias och Anton jobbar i nära samarbete med VA-ingenjörerna Lars Johansson och Jonas Invall som sitter vid sina datorer på Öjagatan.

– De hjälper mig att prioritera och analyserar filmerna när jag laddat upp dem på en lokal server. Så även om jobbet ibland handlar om att lösa mycket på egen hand ute på fält så ingår jag i en större arbetsgrupp där vi alla hjälps åt att identifiera utmaningar och lösningar. 

 En skärm visar vad kameraroboten ser

Drivs av utmaningar och ett teknikintresse
Mattias började sin karriär på Piteå kommuns trafik- och gatuavdelning som anläggningsarbetare 2015. I grunden är han utbildad yrkeschaufför och hade bland annat kört tankbil, jobbat som sanerare och varit säljare på Intersport innan han började här.

– Det är vitt skilda branscher men jag drivs av att prova nya saker. Jag gillar utmaningar. När tjänsten kom ut för det jobb jag har idag så tvekade jag inte att söka och eftersom jag som person också är teknikintresserad. Det är andra året jag kör filmbussen nu och jag tog över efter Janne som blev arbetsledare så jobbet har handlat till stor del om learning by doing. Det är enligt mig den bästa utbildningen som finns, säger Mattias.

 

Mattias som är teknikintresserad mekar med filmroboten
Utan sin bil blir Mattias snabbt handfallen. Han är beroende av filmutrustningen för att kunna göra sitt jobb, men om bilen exempelvis är på reparation händer det att han får rycka in hos rörläggargänget. Han kan också ta hjälp av gamla kartor ­– men inget går upp mot den precision som kamerorna erbjuder. 
– Just den här utrustningen har några år på nacken men kan ändå ge en exakt bild av rörens profil och annat som är bra att veta.

Utöver ledningsinspektionen har Mattias tagit på sig att uppdatera GPS-kartorna när han ändå är ute. 

– Med hjälp av GPS kan vi hitta brunnar eller lägga in brunnar vars koordinater inte finns inlagda på kartan. Det adderar ytterligare en rolig arbetsuppgift och dessutom är det enkelt för mig att göra när jag ändå är ute. Pireva som arbetsgivare är bra på att lyssna in och erbjuda utveckling och det är sådant jag verkligen uppskattar, säger Mattias. 


Namn: Mattias Fjellborg

Gör: VA-inspektör/kör filmbussen på Pireva

Jobbat på Pireva sedan: 2021. 

Bakgrund: Utbildad yrkeschaufför och har tidigare jobbat med att köra tankbil samt med försäljning på Intersport. Började på Piteå kommuns teknik- och gatuavdelning 2015.

Vad är det märkligaste du sett i din kamera? ”En gång låg det en fotboll i ett dagvattenrör. Jag undrar verkligen hur den hade hamnat där. Annars är det mest pinnar och plastbitar som dyker upp. I djurväg kan det vara grodor. Här uppe är vi tack och lov skonade från råttor i avloppssystemet, men det är ett större problem söderut i Sverige.”