Att besöka Bredviksberget brukar på skoj kallas för Piteås mest uppskattade söndagsnöje. Och visst ligger det något i det – eftersom drygt 15 000 Piteåbor nu är registrerade för Pirevas tjänst Återvinning Anytime.
– Det är fem år sedan Anytime lanserades och vi får fortfarande beröm för det nästan varje dag. De flesta säger att det är en fin ordning på området och att vi har en hög tillgänglighet där det är lätt att göra rätt. Det är väldigt roligt att höra, säger Anders Eriksson, som jobbat på rampen sedan 2021.
En av Sveriges bästa avfallsanläggningar
Anytime är den enskilt största händelsen inom Pirevas affärsområde återvinning under de senaste åren. Lösningen är precis som namnet antyder – Piteåborna kan med hjälp av mobilt bank-id få tillgång till Bredviksberget när som helst på dygnet. Tidigare kunde besökare bara slänga sitt skräp under bemannade öppettider men med hjälp av bland annat en ny tydlig körriktning upp på rampen och tydligare skyltning blev Anytime möjligt. Tack vare Anytime var Pireva under hösten 2024 en av tre nominerade avfallsanläggningar till priset för Årets Återvinningscentral. Pireva kammade inte hem första priset men Anders tycker nomineringen är värt att fira ändå.
– Tänk att lilla Piteå var nominerade till topp tre i Sverige! Även fast vi inte vann så är det stort och det visar på att vi gör något rätt. Vi får ofta besök från andra kommuner som är nyfikna på hur Anytime fungerar och vad det fått för effekter, berättar Anders.
Ett socialt utejobb
Innan Anders började på rampen 2021 jobbade han tre år med att köra hjullastare inne på Bredviksberget.
– Det var också ett roligt jobb där jag fick köra mycket maskin. Jag hade jobbat som chaufför i nästan 25 år tidigare och jag har alltid tyckt att Pireva var en drömarbetsgivare för mig, så jag sökte mig hit. En dag var det en kollega på rampen som frågade om vi skulle byta jobb och då fanns det inga tveksamheter från min sida. Det är så roligt att få vara ute och träffa folk, konstaterar Anders.
Jobbet på rampen är socialt vilket passar Anders som gillar att möta människor. Han har också stor respekt för att ett besök på soptippen ibland kan vara höjdpunkten i andra människors vardag.
– En del är väldigt sugna på att prata och de kanske inte har så mycket andra sociala kontakter. Då betyder ett besök här kanske mycket för dem just då, så jag försöker ge dem en stund att stå och prata.
Den sociala aspekten är det som Anders uppskattar allra mest med sitt jobb.
– Jag är serviceinriktad och gillar att hjälpa människor. De allra flesta blir glada över att få göra sig av med sitt skräp och vi möter till 99 procent bara glada Piteåbor. Dessutom får jag vara ute i alla väder, på sommaren får jag oftast ihop mellan 13 000 och 15 000 steg så det blir mycket vardagsmotion.
Piteåborna tar sitt ansvar
De allra flesta som besöker Bredviksberget är riktigt duktiga på att sortera rätt. Men det händer också att Anders och hans kollegor hittar saker som ligger i helt fel container.
– Vi har bland annat hittat en bilmotor i trähögen och en toalettstol i brännbart. Sådant lägger vi istället där det ska vara. För att undvika sådana uppenbara fel har Pireva satsat på bra skyltning, en sorteringsguide och förstås att det under dagtid är bemannat så att besökarna kan ställa frågor.
Sedan 2022 har Bredviksberget en pantmaskin som Anders också ansvarar för. I maskinen går det att hälla i hela säckar med pant och på så vis slippa panta varje burk eller PET-flaska var för sig.
– Det är en lyckad satsning som lett till bättre service från Pireva. Maskinen har varit så uppskattad att den nästan är uppnött. Det pantades 2.8 miljoner enheter i pantamaskinen bara under 2022 och det känns bra att den är uppskattad och använd, avslutar Anders.
Namn: Anders Eriksson
Gör: Ansvarig för rampen på Bredviksberget
Jobbat på Pireva sedan: 2018
Bakgrund: Körde hjullastare i Markbygden i 25 år innan han började på Pireva.
Vad är det märkligaste du stött på i sorteringen? ”En gång fick brandkåren komma då vi hittade en spränglåda vid brännbart. Den var tom, men vi behöver i ett sådant läge vara väldigt försiktiga eftersom det kan finnas rester kvar i botten. Det kom specialbombmän och vi fick stänga anläggningen tillfälligt. Tack och lov händer det sällan!”