Närmare 6 500 kubikmeter vatten passerar dagligen avloppsreningsverket på Sandholmen i Hortlax. Via avloppsledningsnätet, som löper kors och tvärs genom kommunen, kommer vattnet in till Sandholmen där det filtreras i flera steg med hjälp av biologisk rening samt kemikalier som bland annat aluminiumsulfat.
– Det är otroligt viktigt att vi doserar rätt så att avloppsvattnet ska frigöras från alla skadliga ämnen. Det är en teknik man lär sig med åren, säger Daniel, som jobbat på Pireva sedan 2013.
Löpande underhåll
I Daniels arbetsgrupp jobbar sju driftstekniker som alla hjälps åt med att säkerställa reningsverkets kapacitet. Var sjunde vecka har Daniel jour från torsdag till torsdag, och varje jourperiod kommer oftast minst ett larm.
– Det kan vara att värmen gett upp i våra pumphus eller att en pump har stannat. Ibland behöver vi åka ut och lösa problemet på plats, och ibland kan vi felsöka och åtgärda det via datorn. Då är det bra att ha viss mekanisk erfarenhet och att inte vara rädd för att hugga i där det behövs. Vi är en bra arbetsgrupp där vi tillsammans hjälps åt, säger Daniel.
Utöver huvudreningsverket på Sandholmen finns 115 pumphus och 13 mindre reningsverk i byar runt om i kommunen. Alla dessa minianläggningar ingår också i underhållsuppdraget för Daniel och hans kollegor.
– Att vara driftstekniker handlar till stor del om att se till att alla våra anläggningar rullar på som de ska. Det är också bra att lite grovt kunna läsa av elritningar och ha en viss kunskap och förståelse för ellära, det underlättar jobbet väldigt mycket. Löpande underhåll är en avgörande del för att vår verksamhet aldrig ska stanna av.
Ständig övervakning
Det allra viktigaste i jobbet som driftstekniker är att säkerställa att vattnet som skickas ut i älven hela tiden håller sig inom mätvärdena. Blir det något fel i processen kan vattnet i havet och älven övergödas. För att hålla koll på alla aktuella värden fyller Daniel och hans kollegor varje dag i alla siffror på en stor tavla.
– Den väggen är vår bibel. Tack vare allt vi följer upp där kan vi säkerställa att vi håller oss inom alla gränsvärden. Ser vi att en siffra sticker iväg så ser vi till att tillsammans hitta en lösning på problemet.
Våtservetter en bov i dramat
I alla år har det varit problematiskt att invånarna spolar ner saker i toaletten som inte ska vara där. Det vanligaste är våtservetter, plasthandskar, tamponger och tops, men det kan också dyka upp exempelvis underkläder, leksaker, plånböcker och löständer.
– Pirevas kampanj KBT (Kiss Bajs Toapapper) kom till på grund av problem vi har haft på reningsverket. Med KBT vill vi uppmärksamma att det bara är kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ner i toalettstolen för att undvika stopp i rör, ledningar och pumpar.
Just våtservetterna är extra svåra att avlägsna från ledningarna eftersom våtservetterna i kontakt med vatten bildar en sorts lim.
– Tyvärr tar det mycket tid och resurser från Pirevas verksamhet när vi behöver åka ut och rengöra pumpen manuellt eftersom servetterna fastnat i pumpen. I snitt behöver vi rengöra två pumpar per dag till följd av våtservetter i systemet.
Ett evigt kretslopp – i dubbel bemärkelse
Reningsprocessen innehåller många steg. Den påminner om reningen av dricksvatten i vattenverket på Degeränget, med den skillnaden att råvaran är smutsigare.
– En del i processen handlar om att binda ihop och separera slam och fett från vätskan. Det som kvarstår när vattnet separerats från övrigt innehåll i avloppet blir till en massa som sedemera används som del i entreprenörs anläggningsjord. Det är som ett kretslopp i sig, säger Daniel.
Den främsta utmaningen med jobbet kommer på våren i takt med att vårfloden femdubblar vattenflödet in på Sandholmen.
– Det ställer hårda krav på våra processer. Under mina år på Pireva har standarden på avloppsreningsverket uppdaterats och idag är all maskinutrustning renoverad eller utbytt, så det klarar flödena trots hård belastning. Det känns fint att bidra till att det renade vatten vi släpper ut i våra vattendrag håller så hög kvalitet som bara är möjligt.
Namn: Daniel Ölund
Gör: Driftstekniker på avloppsreningsverket
Jobbat på Pireva sedan: 2013
Bakgrund: Har tidigare jobbat med verktyg och industri.
Hur har du utvecklats sedan du började här? ”Jag har fått bra utvecklingsmöjligheter, senast under hösten 2024 när jag fick gå en utbildning till diplomerad driftstekniker. Kursen gav mig större förståelse för hur vårt arbete påverkar i ett större perspektiv.”